TOPENG MASQUERADE

In dit project ontmoeten oost en west in een unieke combinatie van instrumenten, waarin het virtuoze ensemble Black Pencil wordt vergezeld door het gamelan-ensemble Kyai Fatahillah.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Twitter
  • https://www.linkedin.com/in/blackpencil/
Topeng.jpg

Het masker is een van de oudste uitdrukkingsvormen geworden die ooit door de menselijke beschaving is gecreëerd. In de meeste samenlevingen van de wereld spelen maskers een rol in verschillende aspecten van het leven. Maskers worden in Indonesië al duizenden jaren gebruikt in traditionele ceremonies die tot op de dag van vandaag voortduren.

Topeng (Indonesisch voor "masker") is een Indonesische dans waarin gemaskerde, fraai gekostumeerde artiesten traditionele verhalen over legendarische koningen, helden en mythen interpreteren, begeleid door gamelanmuziek.

De muziek bestaat uit nieuwe werken van componisten uit verschillende achtergronden en generaties, geïnspireerd op de esthetiek en de uitdrukkingskracht van de fantasiewereld rond Topeng-maskers.

Een concert vol nieuwe muziek (van o.a. Iwan Gunaman, Jay Afrisando, Roderik de Man en Dyane Donck), theatrale elementen en speciaal ontworpen Topeng-maskers. 

Het programma duurt ongeveer 70 minuten. Het concert heeft een avontuurlijke muzikale textuur, met authentieke gamelan-klanken gemengd met rijke instrumentale timbres, stemmingen en compositorische vormen.

Tournee naar Indonesië: 10-30 Augustus 2022. Black Pencil en Kyai Fatahillah ontmoeten elkaar in augustus in Indonesië voor een reeks workshops en concerten.

Nederlandse premiere beleeft tijdens November Music 2022 en daarna beschikbaar is voor nog enkele concerten in Nederland.

BlackPencil_PR1.jpg

Programma

 

Roderik de Man (1941):       Buffoni (2013, rev. 2020)  Black Pencil

Dyane Donck:     nieuw werk (2021)   Ensemble Kyai Fatahillah

Iwan Gunawan (1973):    nieuw werk (2021) Ensemble Kyai Fatahillah

Jay Afrisando (1989):    nieuw werk (2021) Black Pencil

 Iwan Gunawan (1973) en Roderik de Man (1941):

Topeng Masquerade (2021)  gespeeld door Black Pencil en ensemble Kyai Fatahillah

Kyai Fatahillah.png