top of page

SIT FAST

Stevig zitten voor de kracht van fantasie

Een repeterende basis, een cantus firmus als fundament voor een zich in vrijheid ontwikkelend muziekstuk. Dit principe kent grote successen in hedendaagse muziek, maar heeft zijn wortels in een rijke historie. Black Pencil smeedt de mooiste en meest virtuoze stukken uit renaissance en barok samen met het heden: de puls van Padding en Purcell. De luisteraar, op het puntje van zijn stoel: uit welke periode komt dit hypnotiserende werk?

  • Muziek van 16e, 17e en 21e eeuw (John Baldwine, Christopher Tye, Thomas Woodson, Nathaniel Giles, Henry Purcell, Martijn Padding, Wim Henderickx, Klas Torstensson)

  • Een concert van 60 minuten (pauze mogelijk)

Breng de wonderen van klassiek via nieuwe wegen tot leven – verras het publiek én uzelf!

BLACKPENCIL_SitFast_JOEMEIJER_edited_edi

‘Black Pencil: een virtuoze eenheid die door unieke klankmogelijkheden tot een heel expressief resultaat komt’ – Martijn Padding

The Royal Manuscript RM 24 d 2 (nu in het British Museum) werd gekopieerd door John Baldwine tussen 1581 en 1606. Vandaar dat het manuscript staat ook bekend als ‘Baldwine Manuscript’. Het bevat talrijke vocale en instrumentale werken van o.a. Cooper, Parsons, Woodson, Byrd, Giles, Teverner, Tye, Wood, en Baldwine zelf.

 

Uniek en interessant in deze publicatie zijn de zeer complexe ritmes in een aantal instrumentale werken die bijna nergens anders in renaissance repertoire zijn te zien. Vooral de werken van John Baldwine, Nathaniel Giles en Thomas Woodson gaan heel ver met het gebruik van antimetrische proporties.

 

De keuze voor de composities uit het Baldwine manuscript berust zich op virtuoze instrumentale stukken die gebruik maken van cantus firmus als ‘ground’ (muziekvorm waarbij de melodie varieert, terwijl de bas hetzelfde blijft) en Fantasias. Centraal in dit project staat de muzikale metamorfose rondom thema’s of cantus firmus in de loop van een compositie. Deze werken dienen als inspiratie voor het maken van de nieuwe composities en voor de realisatie van de eigen arrangementen.

 

De titel van dit project, Sit Fast, is gelijk aan de titel van de magnum opus van Christopher Tye (c.1505-1572), een ritmisch en harmonisch labyrint gevonden in het Baldwin Manuscript.  'Sit Fast’ betekent niet 'zitten snel', maar 'stevig zitten' en luisteren. Het was door deze formule dat Christopher Tye de muziekliefhebbers uitnodigde om de enorme fantasie van zijn stuk binnen te gaan. Aan het eind van Sit Fast schreef hij:  Singe ye trew & care not:- for I am trew feare not:- in het moderne Engels:

‘Sing true and fear not for I am true and fear not’. Men kan niet dromen van een beter motto in muziekuitvoering!

Programma

 

John Baldwine (1560-1615): Browninge

Christopher Tye (c1505-c1572): Sit Fast (arr. by Roderik de Man)

John Baldwine (1560-1615): Coockow

Wim Henderickx (1962): Sacred Places IV (2019)

John Baldwine (1560-1615): Upon Ut, Re, Mi, Fa

Thomas Woodson (?-1605): Upon Ut, Re, Mi, Fa

Martijn Padding (1956):  Baldwin Close ups (2018)

John Baldwine (1560-1615): Sermone Blando, Angelus

Henry Purcell (1659-1695): Fantasia upon One Note (1680)

Working sessions with Martijn Padding.

Screen Shot 2020-04-06 at 22.21.58.png

After the World Premiere of Sacred Places IV.

With Wim Henderickx and Roderik de Man.

Screen Shot 2020-04-06 at 22.29.19.png
FPK_LOGO-WEB-XL.jpg
LOGO_AFK.jpg
Prins-Bernhard-Cultuurfonds_WhiteBackgro
bottom of page