DUTCH PEARLS
Puur hedendaags
In Dutch Pearls klinkt een selectie van werken geschreven door top Nederlandse componisten voor Black Pencil.
Warme en zwoele klanken van Klaas de Vries, pure polyfonie en humor in het werk
Martijn Padding, virtuositeit van Klas Torstensson, melodische golven van Kate Moore, weemoed in muziek van Roderik de Man, mechanische patronen en eindeloze kracht van Louis Andriessen.
Dit concert wordt uitgevoerd met 4D Spatial Sound, en baanbrekende techniek waarbij geluid vanuit alle richtingen in de zaal kan worden ervaren. 4D sound-technologie maakt de productie van geluidshologrammen mogelijk: zeer levendige, ruimtelijke verschijningen van geluid die de werkelijkheid zoals we die waarnemen verrijken, versterken of transformeren.
'Verrukkelijk ongewoon' NRC
'Opnieuw een virtuoos hedendaags broken consort ' Opus Klassiek
'Spannend contrast met complexe composities' De Volkskrant
'More than just a concert' Jazz Magazine Istanbul
'Uitzonderlijke combinatie klinkt verrassend goed!' Luister
Black Pencil: een virtuoze eenheid die door unieke klankmogelijkheden tot een heel expressief resultaat komt' - Martijn Padding
Gebaseerd op fragmenten uit ‘Lachrymae Pavane’ van John Dowland wil de compositie van Klaas de Vries de afstand in tijd tussen nu en deze in de 16de eeuw voor het zogenaamde “broken consort” geschreven werken omzetten in een denkbeeldige ruimtelijke afstand. De muziek van het verleden komt als het ware vanuit de verte (da lontano) tot ons, als een gefragmenteerde herinnering. Een herinnering die soms vervaagt door ze te hullen in een waas van klanken of plotseling te onderbreken door “eigentijdse” percussieve uitbarstingen. De herinnering kan ook verlopen door fragmenten van de oude composities over elkaar heen te schuiven of op te breken in korte zich herhalende motieven dan wel extreem te vertragen.
In ‘Baldwine Close Ups’ onderzoekt Martijn Padding pure polyfonie op een substantiële manier, met behulp van renaissance technieken zoals canon en palindroom, toegepast in polyfonie: harmonische taal gebaseerd op modaliteit maar in een chromatisch kader geplaatst. In een van de vijf delen van het werk wordt het leven van de intrigerend Engelse componist John Baldwine (16de eeuw) op aanstekelijke manier verteld.
Klas Torstensson richt zich op de brede waaier van kleuren, speeltechnieken en geluidsmogelijkheden van Black Pencil. Zijn stuk 'Colour Consort' is
virtuoos en opzwepend.
In 'Heide Midzomer' reflecteert Kate Moore over landschap, tradities en haar eigen identiteit. In haar eigen verbeelding wordt muziek verbonden met festiviteiten, aanbidding en dans. In dit werk maakt ze een aansluiting tussen tradities die worden bewaard in plattelandssteden en dorpen in Nederland en Zuid-Engeland.
Roderik de Man, composer-in-residence van het ensemble, onderzoekt het concept van ‘Heimat’ in zijn nieuwe altvioolconcerto voor Esra Pehlivanli, reflecterend op het beroemde romantische lied ‘Aus der Heimath’ van Robert Schumann.
Dit in tegenstelling tot het iconische werk van Louis Andriessen vol mechanische patronen en eindeloze kracht; high energy!
PROGRAMMA
Klaas De Vries (1944) From Far…Broken (2016) *
voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk
Martijn Padding (1956) Baldwin Close ups (2018) *
voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk en elektronica
Klas Torstensson (1951) Colour Consort (2019) *
voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk
Kate Moore (1979) Heide Midzomer (2020) *
voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk
Roderik De Man (1941) “Aus der Heimath” (2019) *
voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk
Louis Andriessen (1939) Workers Union (1975)
versie door Black Pencil voor versterkt contrabasblokfluit,
versterkt contrabaspanfluit, altviool, accordeon en slagwerk
* in opdracht van het Fonds Podiumkunsten.