• Facebook
  • Instagram
  • YouTube

TOTALITER ALITER

In Totaliter Aliter maken Ensemble Black Pencil en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor een retourtje naar het hiernamaals. De gelijknamige wereldpremière van Peter Vigh, visioenen van Hildegard von Bingen en de Cantigas de Santa Maria staan op hun tickets.

 

Visioenen van het hiernamaals, als die van Hildegard von Bingen, zijn eeuwenoud. Zo ook bijna-dood-ervaringen, die vandaag de dag nog vaak worden meegemaakt. Indrukwekkende en universele verslagen van mensen die de dood even hebben kunnen aanschouwen. Cardioloog Pim van Lommel nam de bijna-dood-ervaringen serieus en verzamelde talloze casussen om inzicht te geven in dit mysterieuze gegeven. Zijn boek Eindeloos Bewustzijn is inmiddels een bestseller en zijn onderzoek dat in The Lancet verscheen werd wereldwijd opgepikt.

 

Componist Peter Vigh laat zich in zijn nieuwe compositie ‘Totaliter Aliter’ inspireren door verslagen van bijna-dood-ervaringen en het boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ van Pim van Lommel. In de combinatie van de mysterieuze, kleurrijke bezetting van ensemble Black Pencil (blokfluit/panfluit/altviool/accordeon/slagwerk) en de jonge stemmen van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor zag hij de ideale bezetting om de sluier op te lichten van het hiernamaals.

 

Totaliter Aliter is een reis door een universum dat totaal anders is, waar ruimte en tijd andere dimensies aannemen. Flarden van ervaringen, de donkere tunnel met licht aan het einde, het felle witte licht, zweven boven je eigen lichaam en ook de angstwekkende fases uit een bijna-dood-ervaring schieten voorbij in dit gloednieuwe werk.

PETER VIGH

Van de eerste schets achter de componeertafel tot bevlogen saxofoonspel op het podium: componist en saxofonist Peter Vigh is een podiumbeest en verzinner, maakt fantasierijke creaties en gaat unieke samenwerkingen aan.

Hij is altsaxofonist en vaste arrangeur van het Berlage Saxophone Quartet, hij maakte de voorstelling Breaking the Silence met muziektheatergezelschap Via Berlin, hij componeerde zijn werk En we zoeken naar de waarheid voor het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en voerde het samen met hen uit, hij werkte samen met dansgezelschap ISH en hij is als componist en musicus verbonden aan Theatre Hotel Courage.

 

Vigh’s composities kenmerken zich door een mix van poëtische klankconstellaties, energieke grooves en vervreemdende hilariteit. "Het fenomeen tijd prikkelt mijn verbeelding", zegt Vigh. "Ik laat noten graag versnellen, vertragen en ontsporen. Al op vijftienjarige leeftijd viel Vigh op als componist bij het Nederlands Blazers Ensemble, dat enkele van zijn stukken speelde. Onder andere tijdens het Nieuwjaarsconcert in het Amsterdamse Concertgebouw. Sindsdien wordt zijn muziek gespeeld door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Budapest Festival Orchestra, Brandt Attema, Tobias Borsboom, het Ereprijs Ensemble en het Ricciotti Ensemble en kreeg hij opdrachten van onder meer het Grachtenfestival, November Music, de Gaudeamus Muziekweek, International Bach Festival Gran Canaria en NPO Radio 4.

Vigh’s composities werden gewaardeerd door verscheidene jury’s. Hij won het Prinses Christina Concours en de compositiewedstrijd van de VSB-poëzieprijs en werd finalist bij de 1. Kompositionwettbewerb van het Artemis Quartett.

http://petervigh.com

Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

De leden van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor (NVJK) zijn tussen de 16 en 29 jaar en afkomstig uit heel Nederland. Artistiek leider en dirigent is Wilma ten Wolde. Vocal Coach is Irene Verburg. Het NVJK treedt regelmatig op in series als de ZaterdagMatinee en de Vrijdag van Vredenburg, met orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest en de Berliner Philharmoniker. Tien jaar achtereen verzorgde het NVJK de muziek tijdens de Nationale 4 Mei Herdenking in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Verschillende CD's werden uitgebracht waaronder 'Hjärtans Fröjd' o.l.v. de vermaarde Zweedse koordirigent Eric Ericson. In 2015 verscheen bij Challenge Classic een opname van de wereldpremière van de St. Luke Passion van James MacMillan, opgenomen tijdens de ZaterdagMatinee. Het NVJK zong de veeleisende Christuspartij. Erik Voermans schreef in het Parool: '... die loepzuiver en vibratoloos zingende jonge stemmen snijden door je ziel.' 

Vorig jaar september werd de cd-opname van de Gurre-Lieder van Arnold Schönberg o.l.v. Markus Stenz - waar het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor aan meewerkte -  bekroond met een ‘Gramophone Choral Award’.

In 2016 bestond het NVJK 20 jaar, dat werd o.a. gevierd met de uitwisseling met het Deense Aarhus Pigekor en in december j.l.met de uitvoering van het Gloria en Magnificat van Vivaldi door het NVJK en Musica Temprana o.l.v. Adrián Rodriguez van der Spoel. Deze zomer was het koor in Kesckemét, Hongarije als ‘choir in residence’  op uitnodiging van Kodály-instituut.

www.nationalekoren.nl

PIM VAN LOMMEL

 

Pim van Lommel (Laren, 15 maart 1943) is een Nederlandse cardioloog, wetenschapper en schrijver, die bekend is geworden door zijn boek Eindeloos Bewustzijn (2007) over bijna-doodervaringen en door zijn grootschalige klinische studie naar de bijna-doodervaringen die in 2002 gepubliceerd werd in het medische tijdschrift The Lancet. De resultaten waren wereldnieuws.

 

Pim van Lommel volgde gymnasium in Hilversum, waarna hij geneeskunde studeerde aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in cardiologie en studeerde af in 1971. Van 1977 tot 2003 werkte hij als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Van Lommel heeft meerdere wetenschappelijke artikelen over cardiologische onderwerpen geschreven.

 

In 1986 las Van Lommel Terugkeer uit de dood van George Ritchie, wat hem niet losliet, zodat hij startte met het onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand overleefden. Dit onderzoek publiceerde hij in 2001 in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Hij schreef hier verder meer dan twintig artikelen over en daarnaast meerdere hoofdstukken voor boeken over dit onderwerp. In 2007 bracht hij het boek Eindeloos Bewustzijn - Een wetenschappelijke visie op de bijna-doodervaring uit. Dit boek is in verschillende talen vertaald en er zijn inmiddels meer dan tweehonderdduizend exemplaren verkocht. Hiermee kwam het boek in 2007 in de CPNB-top tien van boeken over 'lichaam en geest' te staan.

 

Tegenwoordig is Van Lommel actief als onderzoeker en publicist, en spreekt hij over de relatie tussen het bewustzijn en de hersenen.

 

 

https://pimvanlommel.nl/

SPEELLIJST TOTALITER ALITER

 

- November Music Festival, 10.11.2018, 21.00 uur

 Jheronimus Bosch Art Center , premiere*

 

 

- Mystieke Vrouwen Festival,  25.11.2018, 14.00 uur

Nicolaikerk Utrecht 

- Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, 03.04.2019, 20.15 uur

 

Concertgebouw Amsterdam , 04.04.2019, 20.15 uur / SOLD OUT

- Noorderkerk Amsterdam, 26.10.2019, 14.00 uur

Met de steun van

© 2010 - 2021 by Ensemble Black Pencil 

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Twitter
  • https://www.linkedin.com/in/blackpencil/