top of page

DON Q

Telemanns ouverture-suite 'Burlesque de Quixotte' vormt de basis voor dit heerlijke en interactieve concert over de beroemde Spaanse anti-held Don Quichot. Het publiek kan genieten van de muziek én participeren via videoscherm en smartphone.

 

De epische Spaanse roman van Miguel de Cervantes heeft vele films, grote balletten en belangrijke composities geïnspireerd. Zo ook de beroemde componist Georg Philipp Telemann, die in acht delen Quichots verhaal vertelt. Als bezoeker laat je via je telefoon de wind van de Spaanse molenwieken waaien, voeg je noten toe aan het concert of word je gevraagd om het geluid van inslaande bliksem te maken.

BP_PR1_2021_Small.jpg

Het project is geïnspireerd op de held van de epische Spaanse roman van Miguel de Cervantes: na het vergeten van ridderlijke romances neemt een edelman de persoon van Don Quijote de la Mancha aan en gaat hij samen met sidekick Sancho Panza op zoek naar roem.

 

De invloed van Don Quichot reikt veel verder dan alleen de roman. Er is een behoorlijk aantal toneelstukken, grote balletten, films en belangrijke muziekcomposities op geïnspireerd. In de muziekwereld nam vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw de interesse echter af. 

 

De inspiratiebron ‘Don Quijote de La Mancha’ werd door ons gekozen als thema, wegens  de boeiende inhoud, het 400 jarig bestaan en de potentie om publiek van verschillende sociale en culturele achtergronden te betrekken. 

 

Wij zoeken in Don Quixote naar een onderscheidende, avontuurlijke en toegankelijke productie. Het project biedt publieksparticipatie middels mobiele telefoons. Door het gebruik van nieuwe technologische middelen i.c.m. een hoogtepunt van het Europees erfgoed kunnen we communiceren met traditioneel maar ook jong publiek.

 

Dit project zal een interactief concert creëren voor publiek van 8 jaar en ouder. Smartphone technologie  transformeert concerten in interactieve gelegenheden en breekt met het sociale stigma  je telefoon uit te schakelen tijdens een concert. Op momenten in de uitvoering kan het publiek daarom gelaagde geluiden toevoegen of wijzigen, de verlichting beïnvloeden en deelnemen aan een quiz.

 

Het programma zal bestaan ​​uit een voortdurende uitwisseling tussen de nieuwe composities en een kleurrijk arrangement van alle delen van de Ouverture-Suite 'Burlesque de Quixotte' van Georg Philipp Telemann (1739). Publieksparticipatie vindt plaats in de suite van Telemann. Aan het begin van een Telemann deel wordt een sms bericht verstuurd vanuit een laptop op het podium. Een videoscherm wordt aan de achterkant van het podium geplaatst voor beeldprojecties.

Gustave_Doré_-_Miguel_de_Cervantes_-_Don_Quixote.png
bottom of page