DESTINATION TRANSYLVANIA

De monnik Johannes Caioni (1629/1630 —1687) was een voorloper van het tijdperk van de Verlichting in Transsylvanië. In 1652 ontving hij een muziekcollectie van zijn leraar als prijs voor zijn goede prestaties. Caioni ontvangt de verzameling in onvolledige vorm en zal de taak overnemen om composities toe te voegen, een activiteit die hij tot 1671 voortzet en werd bekend als de Caioni Codex.

 

De Caioni Codex portretteert de zeer breed muzikale interesses van de welvarend en kosmopolitisch Transsylvanië in die tijd. Het bestaat uit een omvangrijke en zeer gevarieerde verzameling van maar liefst 346 (!) stukken.

Het gaat echter niet alleen over de hoeveelheid composities op zichzelf, maar eerder om een aantal prachtige stukken met virtuoos gebruik van de (instrumentale) partijen, door kleurrijke compositorische technieken. Een oase voor Black Pencil voor het ontwikkelen van het nieuw programma Destination Translyvania.

Destination Translyvania neemt een selectie uit de muziek van de Caioni Codex als leidraad: motetten door de grote meesters Claudio Monteverdi en Orlando di Lasso, seculiere liederen en spetterende

 Roemeense volksdansen. De repertoirekeuze is gebaseerd op het potentieel voor klankvariatie en tempoverschil, alsmede het karakter en de populariteit van de betreffende werken. Deze werken dienen als inspiratie voor het maken van de nieuwe composities en voor de realisatie van de eigen arrangementen.

Door de eeuwen heen is Transsylvanië bewoond door Roemenen, Hongaren, Duitsers, Serviërs, Slowaken, Gypsy’s en anderen. Het is al lang een centrum voor volksmuziek uit al deze verschillende culturen. Dit fenomeen wordt ook weerspiegeld in de Caioni Codex; 20 stukken volksdansmuziek verschijnen in de collectie. We hebben een selectie gemaakt en dat moet de kers op de taart worden. Het arrangement bestaat uit veel ritme en groove, delicaat en virtuoos, dan wel grof en massief.

 

  • Muziek van 16e, 17e en 21e eeuw (C. Monteverdi, O. Di Lasso, Jacob G. Handl, Kate Moore, Fred Momotenko, a.o.)

  • Een concert van 70 minuten (pauze mogelijk)

PROGRAMMA

Anonymous: Jesu dulcis memoria (gepubliceerd in 1670)

 

Anonymous: Olah Tancz, Paikos Tancz  (1670)

 

Anonymous: Ötodik Tancz hatodon (gepubliceerd in 1670)

 

Claudio Monteverdi (1567-1643): O bone Jesu (gepubliceerd in 1582)

  

Kate Moore (1979): Heide Midzomer (2020)

 

Orlando di Lasso (1532-1594): Magnificat primi toni (gepubliceerd in 1567)

 

Fred Momotenko (1970): Danco Konsonanco (2018)

 

Jacob Gallus Handl (1550-1591): Vos amici mei estis (gepubliceerd in 1670)

 

Gabriel Malancioiu (1979): Can you find the Unmoving? (2020)

 

Anonymous: Mas olah kettos (gepubliceerd in 1670)

 

Anonymous: Ötodik Tancz hatodon (gepubliceerd in 1670)

 

C. Thurson: Currenta (gepubliceerd in 1670)

1_Monteverdi_DestinationTransylvania.jpg

Monteverdi

Met de O bone Jesu van Monteverdi herscheppen we de uitbundige kerstvieringen van de kerk van San Marco in het 17e-eeuwse Venetië, met een bijzondere instrumentale versie.  

2_DiLasso_DestinationTransylvania.jpg

Di Lasso

De meest productieve componist van Magnificats, met meer dan 100 werken - Orlando di Lasso - kon niet uit onze selectie van motetten worden weggelaten. In zijn prachtige Magnificat primi toni, willen we het publiek de prachtige vocale kwaliteit van het geluid van Black Pencil laten ervaren.

5_CaptainHungary_FolkMusic_DestinationTr

Volksmuziek 

Transsylvanië

De twee seculiere liedjes Dádé Zingaricum nemen onmiddellijk de luisteraar mee naar de Balkan-traditie. Je voelt de sterke Ottomaanse invloed in de muziek. Het zijn eenvoudige, repetitieve melodieën, met één enkele richting in de muzikale opbouw. Het is het soort muziek dat je voor het eerst hoort, maar je het gevoel geeft dat je het al jaren kent (!) Dádé Zingaricum geeft een verleidelijke Gypsy smaak aan het programma.