BLACK PENCIL'S NEW

Binnenkort ontvangt ensemble Black Pencil haar honderdste compositie. Om dit te vieren heeft het ensemble het programma Black Pencil’s New samengesteld.

 

In Black Pencil’s New klinkt een selectie van beste muziek uit het rijke repertoire van het gezelschap. Black Pencil’s New is een avontuurlijk en toegankelijk programma waarin verschillende karakters elkaar afwisselen en aanvullen:

 

Warme en zwoele klanken van Klaas de Vries, pure polyfonie en humor in het werk Martijn Padding, virtuositeit van Klas Torstensson, weemoed in muziek van Roderik de Man, meditatieve atmosfeer van Wim Hendrickx, mechanische patronen en eindeloze kracht van Louis Andriessen.

BP1_2018.jpg

'Verrukkelijk ongewoon' - NRC

'Opnieuw een virtuoos hedendaags broken consort ' - Opus Klassiek

'Spannend contrast met complexe composities' - De Volkskrant

Gebaseerd op fragmenten uit ‘Lachrymae Pavane’ van John Dowland wil de compositie van Klaas de Vries de afstand in tijd tussen nu en deze in de 16de eeuw voor het zogenaamde “broken consort” geschreven werken omzetten in een denkbeeldige ruimtelijke afstand. De muziek van het verleden komt als het ware vanuit de verte (da lontano) tot ons, als een gefragmenteerde herinnering. Een herinnering die soms vervaagt door ze te hullen in een waas van klanken of plotseling te onderbreken door “eigentijdse” percussieve uitbarstingen. De herinnering kan ook verlopen door fragmenten van de oude composities over elkaar heen te schuiven of op te breken in korte zich herhalende motieven dan wel extreem te vertragen.

 

In ‘Baldwine Close Ups’ onderzoekt Martijn Padding pure polyfonie op een substantiële manier, met behulp van renaissance technieken zoals canon en palindroom, toegepast in polyfonie: harmonische taal gebaseerd op modaliteit maar in een chromatisch kader geplaatst. In een van de 6 delen van het werk wordt het leven van John Baldwine op aanstekelijke manier verteld.

 

Klas Torstensson richt zich op de brede waaier van kleuren, speeltechnieken en geluidsmogelijkheden van Black Pencil. Zijn stuk Colour Consort is virtuoos en opzwepend.

 

Roderik de Man, composer-in-residence van het ensemble, onderzoekt het concept van ‘Heimat’ in zijn nieuwe altvioolconcerto voor Esra Pehlivanli, reflecterend op het beroemde romantische lied ‘Aus der Heimath’ van Robert Schumann.

 

Het werk van Wim Henderickx ademt een introspectieve en meditatieve atmosfeer. Zeven muzikale episodes lopen zonder onderbreking in elkaar over. De muziek blijft over het ganse werk rustig en melodisch met een overwegend consonante harmonie. De elektronica fungeert als een harmonische ruimte, een soort muzikaal canvas waarboven de instrumenten een dialoog aangaan. Dit in tegenstelling tot het iconische werk van Louis Andriessen vol mechanische patronen en eindeloze kracht.

PROGRAMMA

Klaas De Vries (1944)      From Far…Broken   (2016) *

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk

 

Martijn Padding (1956)      Baldwin Close ups   (2018) * 

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk en elektronica

 

Klas Torstensson (1951)      Colour Consort  (2019) * 

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk

 

Roderik De Man (1941)      Altviool Concerto “Aus der Heimath”  (2019)

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk

 

Wim Henderickx (1962)      Sacred Places IV  (2019) * 

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk en elektronica

 

Louis Andriessen (1939)      Workers Union  (1975)  

versie door Black Pencil voor versterkt contrabasblokfluit,

versterkt contrabaspanfluit, altviool, accordeon en slagwerk

* in opdracht van het Fonds Podiumkunsten.  

Black Pencil: een virtuoze eenheid die door unieke klankmogelijkheden tot een heel expressief resultaat komt' - Martijn Padding