top of page

DE BAROK TRILOGIE

Vivaldi.jpeg
Bach.jpeg
Telemann.jpeg
In dit programma vieren we de muziek van deze 3 genieën, die op verschillende manieren met elkaar verbonden waren: Bach, Telemann en Vivaldi. Bachs Kunst der Fuge wordt afgewisseld met kleurrijke Concerto Grossi van Vivaldi en de uitbundige Ouverture-Suites van Telemann. 
Verrassend in Black Pencils bijzondere bezetting van blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en percussie.

Barok Trilogie

Barok Trilogie

Barok Trilogie
Search video...
Die Kunst der Fuge, Contrapunctus XIV

Die Kunst der Fuge, Contrapunctus XIV

07:29
Play Video
Kunst de Fuge, Contrapunctus V  - J.S. Bach

Kunst de Fuge, Contrapunctus V - J.S. Bach

03:36
Play Video
Die Kunst Der Fuge, Contrapunctus 1

Die Kunst Der Fuge, Contrapunctus 1

03:24
Play Video
Contrapunctus IX J.S. Bach.

Contrapunctus IX J.S. Bach.

02:32
Play Video

 

Georg Philipp Telemann was een tijdgenoot en vriend van Bach. Hij produceerde een gigantisch oeuvre met meer dan 3000 werken die in die tijd veel relevanter en bekender waren dan die van Bach. Hun relatie gaat terug tot Telemanns ambtstermijn als Konzertmeister en vervolgens Kapellmeister in Eisenach (Bachs geboorteplaats) terwijl J.S. was organist in Weimar. Naast wederzijds respect, moet er een echte vriendschap zijn ontstaan, aangezien Telemann de peetvader van Carl Philipp Emmanuel was bij zijn doop in 1716 (waardoor hij zijn tweede naam kreeg, "Philipp").

 

Vivaldi en Bach hebben elkaar nooit ontmoet. De invloed van Vivaldi op Johann Sebastian Bach is echter al lang een bron van wetenschappelijke fascinatie. Terwijl de Italiaanse meester het leven leidde van een internationale jetsetter en van de ene lucratieve afspraak naar de andere rende, dwaalde Bach nooit ver van huis af. Door dit zelfopgelegde isolement moest Bach geduldig wachten tot een bepaald repertoire of muziekstijl, ontstaan ​​in verschillende Europese regio's, op zijn thuisstad beschikbaar kwam. Toen Bach in 1708 naar Weimar verhuisde, bruiste alles van de muziek van Antonio Vivaldi. Bach ging aan het werk en transcribeerde maar liefst negen concerten van Vivaldi!

 

Telemann was een van de beroemdste musici in Duitsland en Vivaldi was zelf buitengewoon beroemd. Bovendien is bekend dat Bach, een goede vriend van Telemann, een groot bewonderaar was van de muziek van Vivaldi en veel van zijn concerten zelf heeft getranscribeerd. Telemann maakte deel uit van de trend van 'mixed Duitse stijl' die voorafging aan de galante stijl, waarin Duitse ideeën werden vermengd met de steeds populairder wordende Franse en Italiaanse stijlen. Zelfs in zijn vroege jaren als componist is zijn Italiaanse invloed duidelijk. Zijn vroegste concerten weerspiegelen invloeden van zijn ontmoeting met Vivaldi's muziek.

 

PROGRAMMA

J.S. Bach

Contrapunctus I , V Kunst der Fuge (BWV 1080)

 

A. Vivaldi

Concerti Grosso (RV 555 en RV 556)

J.S. Bach

Contrapunctus IX , XIV Kunst der Fuge (BWV 1080)

 

J.S Bach

Siciliano (BWV 1031)

 

G.P Telemann

Ouverture-Suite in Bes groot (TWV 55:B5, “Les Nations”)

bottom of page